Till startsidan 
Lokalhistoriska priset
   


Program

Bli medlem

Kontakt

Boklåda

Kurser

Lokalhistoriska
priset


I samband med Lokalhistoriska sällskapets 20-årsjubileum 2003 instiftades ett lokalhistoriskt pris för värdefulla insatser för länets lokalhistoria.

2013
Carl Anders Lindstén, Örebro

Carl Anders Lindstén

Den 29 november delades 2013 års Lokalhistoriska pris ut till Carl Anders Lindstén för »sin mångåriga, entusiastiska och alltjämt pågående folkbildande verksamhet kring länets natur- och kulturminnen«.

2011
Ulrik Jansson, Hallsberg

2010
Sofia Sundström, Örebro

Sällskapets ordförande Göran Henrikson och pristagaren Sofia Sundström. Foto: Göran Sundström

I samband med Lokalhistoriska sällskapets årsmöte den 17 februari delades 2010 års Lokalhistoriska pris ut till Sofia Sundström för sin dokumentation av tidigare kvinnogenerationers bröd- och kakbak i Lekeberg, vars slutresultat blev boken »Vad man bakade i Lekeberg när mormor var ung«.

2008
Thomas Eriksson, Frösvidal
Hjulsjökuntera, Hjulsjö

Stefan Backius och Thomas Eriksson
Vid Lokalhistoriska Sällskapets 25-årsfest på Svampen i Örebro den 6 november 2008 tilldelades Stefan Backius & Hjulsjökuntera och Thomas Eriksson 2008 års lokalhistoriska pris. Hjulsjökuntera tilldelades priset för »sin värdefulla traditionsförmedling och förnyelse av den lokala folkmusiktraditionen med Hjulsjö som hjärtpunkt.« Thomas Eriksson tilldelades priset för »sin bok om spelman Glys och andra spelmän i vilken han lyft fram och gett profil åt ett viktigt inslag i den närkingska kulturen«.

Pristagarna framförde ett antal melodier från länet under festen och för er som inte var med finns här en möjlighet att att se och höra dem framföra »Livets fästmö« efter Spelman Glys.

2007
Lennart Bäck, Almby

2006
Inga Davidsson Friberg, Ekeby

2005
Åke Granberg, Grythyttan

2003
Morten P. Hoogland, Örebro
Ann-Sofi Lindsten, Örebro